петак, 21. децембар 2012.

Youtube zarada part 1

Dakle...
Evo me ponovo sa jos jednim vidom zarade na netu - zarada putem Youtuba. Naime, odnedavno je i nama smrtnicima iz Srbije omoguceno i olaksano da zaradjujemo na ovaj nacin. Rec je o zaradi putem reklamiranja i putem partnerstva.
1 - MONETIZATION (direktno preko Youtuba, povezivanjem AdSensa)
Da bi mogli da zaradjujete putem reklamiranja, morate imati AdSense nalog, kao i da vam je kanal "in good standings :
 i da ga povezete sa youtube nalogom. Da bi ste mogli da povezete, strucno receno da "monetizujete" kanal. Da bi ste to uradili, ako ste iz Srbije, morate promeniti podesavanja na kanalu - napisite da ste iz US, GB itd. , ja sam napisao da sam iz Svedske.

Nakon toga, idete na opciju "settings"  i sa leve strane ispod "overview" nadjete "monetization" i odaberete opciju da monetizujete kanal.Treba nakon toga da vam izgleda ovako:

Posle toga odete ponovo na podesavanja, na "channel settings" odaberete "monetization" i povezete sa AdSense nalogom. Mozda ce vam u procesu verifikacije naloga za monetizaciju traziti broj telefona da posalju kod za verifikaciju.
Kad povezete kanala sa AdSensom, sledi tezi deo price - priprema za upload, i to odabir teme (valja biti originalan, izabrati nesto sto ima malo ljudi), i rad na promovisanju kanala. Da bi ste imali zaradu, morat imati veliku posetu na klipovima, zato pazljivo birajte sta cete raditi (gaming, fail klipovi, itd.)
Ono o cemu najvise treba brinuti je - NE KRSITE AUTORSKA PRAVA KOPIRANJEM I PRERADOM TUDJIH KLIPOVA, UBACIVANJEM AUTORSKI ZASTICENE MUZIKENA KLIP, NE NABIJAJTE VESTACKE VIEWS PREKO POSREDNIH SAJTOVA!!.
Uglavnom, ako vas klip ispunjava uslova za monetizaciju, u video manageru ce pored klipa stajati zeleni "dolarcic" kao na slici:



U nekom od sledecih postova cu detaljnije o tome.


2 - PARTNERSHIP (potpisivanjem ugovora sa nekim od mreza na YT)

Ovaj nacin je malo tezi, jer morate da ispunite odredjene uslove da bi mogli da aplicirate za partnership, ili da vas kontaktiraju: preko 2000 subscribera, 50000 channel views, itd; naravno - bDA NE KRSITE AUTORSKA PRAVA (no copyright disputes, no third party matches)
Morate biti izuzetno popularni da bi pristupili nekoj mrezi poput MACHINIMA, fullscreen, sOCIALbLADE ITD.



Ovo je sturi pregled ovog nacina, kasnije cu detaljnije o svakom segmentu, o nacinima za izbegavanje copyright infrigmenta, kako da pribavite koje dozvole, koji je bolji nacin za zaradu itd.

1 коментар:

  1. ja cu objaviti svoj video na you tube sa veybama, pa me zanima kako da postanem you tube partner i kako da to naplatim?trebaju mi detaljnije informacije

    ОдговориИзбриши

 

Blogger news